Sat Tălmăcel

Prima atestare a satului Tãlmacel este data in anul 1453, odata cu prima deplasare a regelui Ladislau al V-lea in aceasta zona, fiind mentionat dupa documentele acelei vremi, alaturi de Talmesch-ul sasesc si Talmacelul romanesc, , acest lucru datorandu-se probabil faptului ca denumirea intregii zone cuprinsa intre Cibin – Raul Sadu si paraul Tãlmacelului, sasii fiind asezati intre Cibin si raul sadu, iar romanii între Raul Sadu si paraul Tãlmacel.

Biserica din satul Tălmăcel

Tot pentru prima data apare in aceste documente si satul “Plopi”
In ceea ce priveste data aparitiei in istorie a localitatii Tãlmacel, sursele istorice sasesti nu amintesc o data precisa, poate si datorita faptului ca pana prin anul 1650 talmacenii nu au fost trecuti in nici o evidenta ca fiind datori fata de Universitatea Saseasca. Aceasta ar duce la o prima concluzie ca pana in jurul anului 1500 locuitorii Tãlmacelului erau reprezentati in fata fiscului de catre sasi, ceea ce arata ca acestia au convietuit mult timp impreuna.

 

Deosebit de interesant apare in Diploma lui Ladislau din 1453 numele localitatii “Plopii”, careia aproape toti care au cercetat zona nu l-au putut identifica locul pe care se gasea. Cel mai probabil, aceasta asezare se gasea undeva pe comunicatia Boita – Tãlmacel– Sadu, pe terenul care azi se numeste Plopii Mari si Plopii Mici din teritoriul satului Tãlmacel, la 2 km departare de actuala vatra a satului, pe valea Talmacutului.
Denumirea de Tãlmacel apare pentru prima oara in documentele timpului in anul 1488, ca un sat de 10 familii, in comparatie cu Boita care avea 23 si Rasinari – 62 de familii. Cifrele par a fii deosebit de mici, acestea fiind probabil acele familii care plateau dari la stat sau care se aflau in slujba familiilor aristocrate sasesti.

 

Şcoala din satul Tălmăcel

Cu timpul, populatia satului Tãlmacel a crescut in mod contiinu reusindu-se construirea unei biserici a comunitatii romane din aceasta zona in anul 1784.

 

Căminul Cultural Tălmîcel

Save

Save

Save

Save

Save