Orașul Tălmaciu

Populatia stabila a localitatii Talmaciu , rezultata în urma Recensamântului din anul 2001, este de 7138 persoane fiind repartizata astfel

• 5605 persoane în orasul Talmaciu
• 308 persoane înTalmaciu II
• 1225 persoane în satul Talmacel

Din punct de vedere a componentei etnice, majoritatea locuitorilor din localitateaTalmaciu sunt români, existând însasi reprezentanti ai unor etnii cum ar fi:

• 67 persoane apartinând etniei maghiare;
• 146 persoane apartinând etniei rrome;
• 66 persoane apartinând etniei germane;
• 7 persoane apartinând etniei sasesti;
• 4 persoane apartinând etniei ucrainene;
• 5 persoane apartinând etniei italiene;
• o persoana apartinând etnieisvabesi una apartinând etniei austriece.

Ca principal centru administrativ al zonei, orasulTalmaciu atrage populatia din localitatile Talmacel si Boita, care nu au posibilitatea de dezvoltare,si implicit nici pe aceea de creare de locuri de munca.

Ocupatia:

În orasul Talmaciu populatia activa îsi desfasoara activitatea cu precadere în industria textila si confectii precum si în industria lemnului, iar în satele apartinatoare mai ales în agricultura si cresterea animalelor dar si alte activitati complementare (exploatarea lemnului, lemnarit, carbunarit, bradarit).

Circulatia Rutiera:
Principalele cai de comunicatie sunt reprezentate de:

• drumul national DN7 care este si drum european E81, care traverseaza localitatea Talmaciu pe o lungime de 3,20 km, cu denumirea de strada Unirii, drum de categoria a III-a;
• drumul judetean DJ105G-strada asfaltata cu denumirea de Gh.Lazar, drum de categoria a III-a;
• drumul comunal DC61 cu denumirea de strada Baii si Talmacelului, ambele strazi fiind asfaltate, drumuri de categoria a III-a.
Din reteaua principala de circulatie mai fac parte si alte strazi de categoria a III-a, lungimea totala a acestora fiind de 17,8 km, din care 9,47 km sunt cu îmbracaminte din beton asfaltic, 1,1km cu îmbracaminte de ciment si 3,1 km sunt de pamânt sau cu o împietruire existenta.

Circulatia Feroviara:

Prin centrul orasului Talmaciu trece calea ferata care leaga orasul Sibiu de orasele Rîmnicu Vîlcea si Brasov, aici fiind si un important nod de cale ferata. În partea centrala a orasului este amplasata gara de calatori, iar în partea de nord o zona a C.F.R. cu spatii de manevra si depozitare.

Administrativ:

Teritoriul administrativ însumeaza 28.556 ha si este împartit în doua zone: o zona pe malul drept al Oltului, care cuprinde localitatile Talmaciu si Talmacel si o zona montana, în muntii Lotrului ,care cuprinde paduri si pasuni cu stâne, urcând pâna la înaltimi de 2135 m (vârful Negovanu Mare).
În prima zona a teritoriului administrativ, la confluenta râurilor Sadu si Cibin, este amplasat orasul Talmaciu – centrul administrativ al zonei. La 3 km spre vest, pe valea Talmacelului se afla satul Talmacel, la 528 m altitudine, sat ce are o suprafata de 44,23 ha si este a doua localitate ca marime (dupa suprafata).
Satul Talmacel, aflat între munti a fost atestat documentar în anul 1488. Locuitorii satului Talmacel, s-au considerat tot timpul ca fiind partea mai mica a Talmaciului. În viata satului Talmacel, ocupatiile de fiecare zi reflecta conditiile esentiale din punct de vedere economic. De la înfiintarea satului nu s-au schimbat prea multe în viata oamenilor. Abia în ultimii 75 de ani, unii dintre locuitori au încercat si alte forme de munca, mai banoase si mai eficiente. Ocupatiile de baza ale satenilor sunt cresterea oilor si a vitelor si cultivarea pamântului iar cele complementare sunt prelucrarea lemnului si meseriasi individuali.
O caracteristica importanta a folclorului din Talmacel este aceea ca are multe asemanari cu cele ale locuitorilor de peste munti, respectiv cei din zonele satelor din depresiunea Voineasa si cei din tara Lovistei. Cea mai mare si mai frumoasa zi din viata talmacenilor din totdeauna si de pretutindeni, ziua de 7 ianuarie a fiecarui an, “Sarbatoarea Ionilor” este mândria de azi a satului ,despre frumusetea, ineditul si unicatul acestei zile s-a auzit în toate colturile tarii si chiar peste hotare.