Evoluție

Oraşul Tălmaciu – evoluţie

Descoperirile arheologice de pe teritoriul judetului Sibiu permit încadrarea acestuia în aria geografica în care s-au perindat etapele timpurii ale procesului de antropogeneza.

Cea mai veche marturie despre existenta umana pe aceste meleaguri o constituie un toporas de mâna (cioplitor) unifacial, confectionat din silex, descoperit în anul 1972 î.d.Hr. în comuna Racovita. Urme de locuire a Talmaciului în perioada paleoliticului s-au descoperit ca urmare a unei periegheze pe malul Cibinului si Sadului care au scos la iveala câteva piese apartinând paleoliticului superior.

Colonistii sasi vor fi cei care vor întemeia Talmaciul în secolul XIII, atestarea sa documentara datând de la 1265 în documentele germane si 1318 în documentele românesti. În cele mai vechi documente, precum si altele mai noi, asezarea de la confluenta Cibinului cu Sadu apare sub denumiri diferite: Tolmach, Tolmacz, Tholmacz, Tholmatsch, Thalmaez, pentru ca apoi în secolul XVI sa apara sub numele de Talmesch, în mod frecvent.

O serie de autori au încercat sa descifreze întelesul acestui nume si care au fost motivele pentru care localitatea s-a numit asa. Astfel Gustav Kisch pornind de la denumirea maghiara a localitatii Tolmacs- care înseamna traducator si având în vedere asezarea ei în apropierea pasului Turnu-Rosu pe unde se facea un intens negot si se vorbeau limbi diferite, considera ca de aici ar veni numele asezarii.

Unii lingvisti sustin ca numele localitatii ar veni de la pecenegi, mai ales ca în muntii Cibinului, sustin ei, exista o serie de vârfuri ale caror nume ar fi de aceeasi origine.Preotul evanghelic Johann Lebel afirma ca numele localitatii ar veni de la Cartea Sfânta a Evreilor – Talmud.

Thomas Nagler explica aceasta toponimie prin traducator, aratând totodata ca Talmesch este un cuvânt de origine slavo-româna. Dintre toate aceste explicatii cea mai verosimila ar fi aceea care traduce numele localitatii prin talmaci, traducator.

În anul 1453 are loc un eveniment important si anume domeniul Talmaciului este încorporat celor 7 scaune, printr-o diploma de donatie a regelui Ladislau al-v-lea din februarie 1453. Potrivit acestei diplome teritoriul împreuna cu satele din jurul Talmaciului nu au fost donate cu drept de proprietate celor 7 juzi, ci au fost anexate si încorporate la pamântul craiesc, bucurându-se de aceleasi drepturi ca si cetatile celor 7 scaune. Egalitatea dintre sasii din scaune si partile încorporate se vede si din faptul ca teritoriul Talmaciului , iar apoi si al Salistei s-au numit scaune. Probleme serioase au avut sasii din Talmaciu cu vecinii lor, locuitorii Talmacelului si ai Boitei.

De-a lungul istoriei sale Talmaciu a avut onoarea sa fie gazda unor capete încoronate. Evenimentele declansate în Tara Româneasca prin revolutia lui Tudor Vladimirescu vor avea ecou si în tinuturile sibiene. Daca spiritele românilor s-au aprins la vestea revolutiei, nici sasii din Talmaciu nu au fost straini de cele ce se petreceau peste munti.Pentru Talmaciu, ca si pentru întreaga Transilvanie, primul razboi mondial a început în anul 1914. În razboiul din 1914-1918 sasii din Talmaciu si-au adus contributia lor de sânge pe fronturile de lupta. Pe fundalul acestor evenimente se desavârseste procesul de formare al statului national român, prin actul de la 1 decembrie 1918 când Transilvania revenea în granitele statului român.

Unirea a deschis noi perspective pentru locuitorii Transilvaniei, iar pentru românii din Talmaciu, ea a permis o si mai mare afirmare politica si culturala. Noua epoca debuteaza cu un act politic important si anume reforma agrara. Prin aceasta si populatia româneasca a primit pamânt precum si locuri de casa în zona strada Râului.Deoarece cresterea populatiei românesti impunea construirea unei scoli si a unei biserici, s-au luat masurile necesare pentru realizarea acestor doua obiective. Noi perspective economice se deschid pentru asezarea de pe malul Cibinului. De la o localitate cu pronuntat caracter agricol, Talmaciul devine treptat un centru comercial.

În anul 1938 la conducerea comunei vine primul primar român – Furdui Gherasim. Dar aceasta perioada de dezvoltare economica este întunecata de pregatirile pentru cel de-al doilea razboi mondial. Dupa 23 august 1944, Talmaciul va cunoaste suferinta provocata de bombardamentele aviatiei germane. Dintre acestea cel mai puternic a fost cel din 7 septembrie 1944 când Talmaciul va fi bombardat de 7 ori, aici aflându-se cantonata divizia a-8-a româna. Regimul politic instaurat în România la 6 martie 1945 se va resimti si în Talmaciul. În 1945 se va trece la aplicarea reformei agrare. Perioada de dupa razboi a avut si efecte benefice pentru localitate.

Modernizarea ei va duce la extinderea teritoriala a comunei. Pe lânga locuintele construite deja în 1936 de Romanofir, se vor ridica acum pe ambele maluri ale Sadului, noi case, nascându-se astfel noi cartiere -cel al blocurilor de pe drumul ce duce la Sadu si cel de pe deal – situat de-a lungul soselei Sibiu-Vîlcea. Practic suprafata localitatii se dubleaza ea împartindu-se în doua: partea saseasca si cea româneasca. Doua stiluri arhitectonice se pot vedea si astazi în Talmaciul. Casele sasilor le recunosti usor dupa portile lor înalte care nu-ti permit sa arunci nici o privire în interior, în timp ce locuintele românilor nu sunt atât de masive, iar gardurile lor au înaltimi medii. Aceasta extindere teritoriala s-a impus deoarece numarul populatiei a crescut treptat, datorita faptului ca Talmaciul devine centru industrial.Potentialul economic al localiatii atrage oameni din Moldova si Oltenia, care întemeindu-si gospodarii vor ramâne permanent aici. În anul 1948 când are loc reorganizarea teritoriala a tarii, comunele Boita si Talmacel sunt desfiintate si trecute în subordinea localitatii Talmaciu, ca sate, Talmacelul facând parte si în prezent din teritoriul administrativ al Talmaciului. Dar paralel cu cresterea numarului românilor din localitate scade numarul sasilor, ca urmare a fenomenului emigrarii si astfel dintr-o localitate majoritar germana devine o localitate româneasca. Dar împreuna cu germanii si românii vor îmbogati Talmaciu cu noi obiective culturale: un liceu, o noua scoala, un club, magazine, sunt doar câteva din realizarile acestei perioade. În anul 1989 Talmaciu devine oras.

Evenimentele din decembrie 1989 au cuprins si Talmaciul, în ziua de 21 când muncitori si intelectuali si-au exprimat nemultumirea fata de regimul Ceausescu, îndreptându-se spre Sibiu, unde au participat la mitingul din Piata Revolutiei. Tributul de sânge al talmacenilor a fost contributia pe care ei si-au adus-o la instaurarea noului regim democratic.