Tradiții și obiceiuri

Asemeni multor orase ale secolului XXI, si Talmaciu a pierdut o mare parte din traditiile si obiceiuerile sale. Atat timp cat a existat o poulatie germana in numar mare (inainte de 1985), acestia organizau un bal mascat si o parada traditionala pentru aceasta etnie, dar si pentru conlocuitorii lor romani, cu ocazia sarbatoririi zilei recoltei, in luna octombrie.

S-a pastrat din fericire frumosul obicei al colindatorilor de craciun, in special copii, care colinda in ajun casele oamenilor cu urari de bine. Exista inca un frumos obicei de Rusalii, cand la portile fetelor nemaritate se pun mesteceni. Un obicei importat de la etnia germana, care insa a rezistat cu succes si la populatia romana, este stropitul cu parfum al fetelor si femeilor a doua zi de paste de catre copii, in schimbul oualor rosii de Paste.

Satul Talmacel insa se poate mandrii cu un frumos obicei caruia i sa dus vestea si peste hotare, si anume “Udatul Ionilor”. Acest obicei are loc in 7 ianuarie a fiecarui an, de ziua Sfantului Ioan. Totul incepe in dimineata rece a zilei respective, cu o slujba la biserica, dupa care, localnicii imbracati in haine traditionale romane, si avand care si cai impodobiti care de care mai frumos, se indreapta spre raul care strabate localitatea.

Aici prima persoana care este botezata in rau este preotul, si pe urma, tinerii care poarta numele Sfantului Ioan, sunt inmuiati in apa rece a raului, pentru a fi feriti de rele si pentru a fi ocrotiti de sfantul care le patroneaza numele. Acest obicei este extrem de vechi, de origine precrestina, spre deosebire de marea majoritate a altor obiceiuri care deriva din sarbatorile barbare.