Învățământ

Orașul Tălmaciu – învăţământ

Învăţământul preşcolar

Aşa cum reiese din datele stocate în arhivă, învăţământul preşcolar a fost înfiinţat în anul 1952, mai întâi pentru limba germană, în localitate ponderea era de 85% populaţie de etnie germană în acea perioadă. În următorul an 1953 va funcţiona şi o grupă română în sistem sezonier, grupă care pe parcursul anilor va deveni permanentă.

În anul 1956 o data cu dezvoltarea întreprinderii “Romanofir” s-a înfiinţat şi o grădiniţă cu program prelungit şi regim de creşă.

După anul 1990 situaţia s-a schimbat, grădiniţele fiind mutate în diferite locaţii. Actualmente în oraş funcţionează două grădiniţe în acelaşi local, din strada Pieţii nr. 12.

Grădiniţa este frecventată de 172 de copii, cu vârste cuprinse între 3-6 ani, în 7 grupe repartizate pe vârstă.

Cadrele didactice care deservesc acest nivel de învăţământ sunt toate calificate, una având gradul didactic I, 3 cu gradul didactic II şi 3 cu definitivatul în învăţământ.

La acest nivel de învăţământ se urmăreşte socializarea copiilor în cadrul colectivităţii, formarea diferitelor deprinderi a abilităţii motrice, dar mai ales lărgirea orizontului de cunoaştere prin diferite activităţi interdisciplinare.


Şcoala cu clasele I-VIII Tălmaciu Nr.1

Este prima scoala romaneasca construita in Tãlmaciu. Inceputa in anul 1926 cand 32 de elevi vor fi inscrisi in anul scolar 1926-1927. In prezent Scoala Generala nr. 1 isi desfasoara activitatea in localul de pe strada Nicolae Balcescu , ocupandu-se de educatia a 181 de elevi.


Grupul Şcolar Economic “J. Lebel”

Unitatea a fost infiintata in anul 1961 ca liceu teoretic, pentru ca pe parcursul timpului sa cunoasca o dezvoltare ascendenta, astfel incat astazi sa ofere educatie unui numar de 641 de elevi, organizati astfel:

 

– invatamant primar – 7 clase
– invatamant gimnazial – 8 clase
– invatamant liceal – 4 clase – filiera tehnologica – profil servicii – specializarea “Turism si alimentatie publica”
– invatamant profesional – 6 clase organizate pe domenii, dupa cum urmeaza:
o Domeniul textile – pielarie – elevii sunt pregatiti pentru meseria de confectioner produse textile
o Domeniul Turism si alimentatie unde elevii sunt pregatiti pentru meseria de ospatar (chelner) vanzator in unitatile de alimentatie publica
– invatamant postliceal

Numele liceului vine de la carturarul sas Johannes Lebel, preot in Tãlmaciu, care a infiintat prima scoala din localitate si care a scris si prima monografie a localitatii.

 

Liceul isi desfasoara activitatea in 22 sali de clasa si dispune de o baza materiala diversa care ofera conditii pentru un proces instructiv – educativ modern. Scoala dispune de :
o 2 cabinete de informatica
o laborator de chimie
o laborator tehnologi
o sala de sport moderna
o atelier croitorie

Activitatile extrascolare – cercul de teatru medieval, ansamblul folcloric, echipele sportive precum si proiectele Socrate si Leonardo cu parteneri din Finlanda, Franta si Italia, ofera elevilor posibilitatea sa-si cultive calitatiile artistice si le asigura deschiderea spre Europa.

Cele 37 de cadre didactice ale scolii cauta sa insufle copiilor interesul pentru invatatura, fapt demonstrat de rezultatele de la exemene, dar si de dragostea si respectul pentru toate valorile morale. Sectie a liceului este si Scoala cu clasele I-IV Tãlmaciu Colonie.


Şcoala cu clasele I-VIII Tălmacel

Este cea mai veche scoala din zona, a carei constructie a inceput in secolul al XVIII-lea, fiind extinsa in secolele urmatoare. Astazi aici invata 160 de prescolari si elevi. Este scoala unde datorita profesorilor si invatatorilor traditiile si obiceiurile populare s-au pastrat cel mai bine.